Predavanje prof. dr Hansa Kirsteda,
 gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Nišu

RAZVOJ TERAPIJA ZASNOVANIH NA UPOTREBI MATIČNIH ĆELIJA
 
NAMENJENIH OBOLJENJIMA I POVREDAMA KIČMENE MOŽDINE

 

Šestog jula 2011. godine, u svečanom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Nišu, sa početkom u 11:00 časova, profesor doktor Hans Kirsted (Hans Keirstead) sa Kalifornijskog univerziteta-Irvajn (SAD), održao je svoje pristupno predavanje pod naslovom: «Razvoj terapija zasnovanih na upotrebi matičnih ćelija namenjenih oboljenjima i povredama kičmene moždine». Prof. dr Kirsted je ćelijski biolog, redovni profesor odseka za anatomiju i neurobiologiju, rukovodilac istraživačkih centara za matične ćelije, Riv-Irvajn (Reeve-Irvine Research Center) i  Sju i Bil Gros (Sue and Bill Gross Stem Cell Research Center), Medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta.

       
       

Prof. dr Kirsted, u pratnji dva člana svog naučnog tima, visoko renomiranih naučnika na polju ćelijske biologije, dr Aleksandre Jovanović Pul i dr Krisa Eirisa, prisustvovao je sastanku sa upravom Medicinskog fakulteta u Nišu, kao i predstavnicima Kliničkog Centra – Niš. Na spomenutom sastanku diskutovalo se o saradnji na naučnom i stručnom polju, ali i o izgradnji neophodnih mediko-legalnih regulativa kojima bi se stvorili okviri za bezbedno uvođenje modernih terapija zasnovanih na upotrebi matičnih ćelija.

       
       
Prof. dr Kirsted promovisan je u zvanje gostujućeg profesora na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Nišu, a kolege dr Aleksandra Jovanović Pul i dr Kris Eiris, dobili su zahvalnice Fakulteta za organizaciju sastanka u Nišu. Za organizaciju dolaska tročlanog tima iz Kalifornije takođe su zaslužni  rukovodstvo grada Niša, Univerzitet u Nišu i Udruženje «Dragana Rodić». U ime grada Niša, predsednik Gradske opštine «Medijana», gospodin Dragoslav Ćirković, dodelio je profesoru Kirstedu gradska znamenja.
       
       
Sredstva javnog informisanja dočekala su sa velikim interesovanjem dolazak stručnjaka iz Kalifornije.

Sa svoje strane, Medicinski fakultet u Nišu, uložio je velika finansijska sredstva, nabavio najmoderniju istraživačku opremu, obrazovao kadrove  u najpoznatijim svetskim naučnim centrima i već više od godinu dana aktivno sprovodi eksperimente sa ciljem ispitivanja biološkog potencijala mezenhimskih matičnih ćelija.

       
       
Profesor Hans Kirsted, dr Aleksandra Jovanović Pul, dr Kris Eiris bili su gosti Katedre za histologiju i embriologiju i sa njima napravili zajedničku fotografiju. Sa leva na desno: dr Marko Jović, prof. dr Gorana Rančić, prof. dr Milica Kovačević (Fakultet veterinarske medicine - Beograd), asist. dr Vladimir Petrović, prof. dr Marijola Mojsilović, asist. dr Aleksandar Petrović, prof. dr Verica Avramović, doc. Dr Goran Radenković i prof. dr Ivan Nikolić.

 

 

Datum poslednje izmene: 12.07.2011.god.

Sajt održava: Sunčica Stanković

© 2010 Medicinski fakultet.
Sva prava zadržana.

Optimizovano za rezoluciju 1280 x 1024