DANI    FAKULTETA

   

50 GODINA

MEDICINSKOG FAKULTETA
 
UNIVERZITETA U NIŠU

   

OKTOBAR 15. 2010. NIŠ

   

SVEČANA AKADEMIJA

 

Svečanom akademijom, povodom proslave "Pola veka fakulteta", Medicinski fakultet u Nišu završio je nedelju posvećenu ovom velikom jubileju. Završnoj akademiji prisustvovali su profesori, studenti, predstavnici Grada, predstavnici Ministarstava prosvete i nauke Republike Srbije, dekani niških fakulteta, dekani Medicinskih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, kao i ugledni profesori sa univerziteta iz Nemačke, Italije, Slovenije, Rusije i Japana. Svečana akademija održana je u novom i modernom zdanju koje je otvoreno u čast ovako velikog jubileja. Članovi Studentskog Kultrnog centra izveli su prigodan umetnički program.

Skupu se prvi obratio Rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Miroljub Grozdanović prigodnim rečima. U svojoj besedi, Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Milan Višnjić, pozdravljajući sve prisutne, poželevši im dobrodošlicu, istakao je da je danas Medicinski fakultet u Nišu vrhunska obrazovna, naučnoistraživačka i zdravstvena ustanova, osnovana Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o univerzitetima Narodne Republike Srbije, IV br.238, od 18. maja 1960. godine. Nastava prvih generacija studenata medicine i stomatologije započela je 17. oktobra 1960.godine uz nesebičnu pomoć koju je pružao Medicinski fakultet u Beogradu. Današnji nastavni proces obuhvata pored akademskih studija medicine i stomatologije i studije farmacije kao i sedam studijskih programa strukovnih studija i dva master programa. Impresivan Naučnoistraživački centar za biomedicinu na svetskom nivou, stalno je otvoren za studente šest različitih doktorskih studijskih programa iz zemlje i inostranstva, iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije. U Centru se neguje multidisciplinarni koncept, a rezultati naučnoistraživačkog rada, sa velikim ugledom, prezentuju se domaćoj i svetskoj naučnoj javnosti.

Tako, rezultat pedeset godina rada Medicinskog fakulteta u Nišu jeste postizanje pune zrelosti u njegovom obrazovnom i naučnom delovanju, ali su to i hiljade diplomiranih lekara i stomatologa koji decenijama drže, nose i vode zdravstvo u znatnom delu Srbije, pa i u zemljama bivše Jugoslavije, zemljama Evropske zajednice, čak i u dalekim državama Bliskog Istoka i Afrike. Lekari koji su diplomirali na Medicinskom fakultetu u Nišu rade i u mnogim zemljama Amerike.

To nije samo potvrda, kako se uobičajeno kaže, opravdanosti osnivanja ovog Fakulteta, već je i nezaobilazan dokaz da njegov pedesetogodišnji jubilej ima mnogo širi i veći značaj od prigodne lokalne svečanosti.

I zato je pedeset godina rasta i stasavanja Medicinskog fakulteta u Nišu ogledalo u kojem se sagledava poluvekovni razvoj i sadašnje dostignuće medicine u Srbiji, kao i temelji na kojima će se graditi njena budućnost.

Prof. dr Miroljub Grozdanović,
Rektor Univerziteta u Nišu

Prof. dr Milan Višnjić,
Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu

Prof. dr Nikola Grujuć,
predsednik Zajednice medicinskih fakulteta,
Dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu

Akademik Vladimir Bumbaširević,
Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ovaj veliki jubilej pozdravili su prof. dr Nikola Grujić, predsednik Zajednice medicinskih fakulteta i dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, akademik Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Slobodan Jauković, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, prof. dr Snežana Pajović, državni sekretar u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, prof. dr Nikola Jankolovski, dekan Medicinskog fakulteta u Skoplju, prof. dr Bogdan Ašanin, dekan Medicinskog fakulteta u Podgoroci, prof. dr Nebojša Mitić, dekan Medicinkog fakulteta u Prištini sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici, akademik Ljubiša Rakić, ugledni profesori evropskih univerziteta, Rusije i Japana, prof. dr Gerhard Mueller, prof. dr Stefano Verardi,  prof. dr Avrelija Cenčić, prof. dr Ivan Krajnik, prof. dr Takanori Hattori, prof. dr Zoran Milenković, profesor u penziji, nekadašnji rektor Univerziteta u Nišu (2000-2004)  i dr Ljuben Aleksov.

 

Prof. dr Bogdan Ašanin
Dekan Medicinskog fakulteta u Podgoroci

 

Prof. dr Nikola Jankolovski,
Dekan Medicinskog fakulteta u Skoplju

Prof. dr Slobodan Jauković, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete za obrazovanje Republike Srbije

 

Prof. dr Snežana Pajović, državni sekretar u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

 

 

Prof. dr Nebojša Mitić,
Dekan Medicinskog fakulteta U Prištini sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici

 

Prof. dr Stefano Verardi
University of Rome „Tor Vergata“
Rome, Italy

Akademik Ljubiša Rakić
Srpska akademija nauka i umetnosti

Prof. dr Avrelija Cenčić
Medicinski fakultet u Mariboru, Slovenija

Prof. dr Ivan Krajnik
State University of St. Petersburg,
St. Petersburg, Russia

Prof. dr Gerhard Mueller
Georg-August-
University Göttingen, Germany

Prof. dr Takanori Hattori
Shiga University of Medical Science, Japan

Prof. dr Zoran Milenković

Dr. Ljuben Aleksov

 

U ime Saveta Medicinskog fakulteta u Nišu, plakete su uručili predsednik Saveta, prof. dr Mirjana Apostolović i dekan Fakulteta, prof. dr Milan Višnjić, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Univerzitetu u Nišu i Kliničkom centru u Nišu. Povelje Medicinskog fakulteta su uručene Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, Stomatološkom fakultetu u Beogradu, Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, Medicinskom fakultetu u Prištini sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici, Medicinskom fakultetu u Podgorici, Medicinskom fakultetu u Banja Luci, Medicinskom fakultetu u Skoplju, Medicinskom fakultetu u Mariboru, Medicinskom fakultetu u Sofiji, Medicinskom fakultetu u Temišvaru, Medicinskom fakultetu u Foči, Vojno medicinkoj akademiji u Beogradu, Klinici za stomatologiju u Nišu, Institutu za javno zdravlje u Nišu, Institutu za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji, Vojnoj bolnici u Nišu, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu, Domu zdravlja u Nišu, Centru za naučnoistraživački rad studenata Medicinskog fakulteta u Nišu. Najboljem diplomiranom studentu Medicinskog fakulteta u Nišu za školsku 2009/2010, dr Nataši Đorđević, uručena je zahvalnica.

       

Predsednik studentskog parlamenta, Davor Đukić obratio se skupu i rekao je da govoriti o Fakultetu a ne pomenuti studente i Studentski parlament danas je nemoguće. Zahvaljujući upravi Fakulteta i brojnim profesorima, koji su imali viziju slobodne studentske misli, Studentski parlament u mnogome je dobio na značaju tako što ravnopravno učestvuje na svim institucijonalnim nivoima rada Fakulteta i po čemu se izdvaja od mnogih sličnih organizacija na drugim fakultetima.

Isticanjem požrtvovanog rada i svesrdne podrške jednog u plejadi profesora, koji su pružili podršku Studentskom parlamentu, ubeđeni da će uvek ostati uz studente i da nikada neće izneveriti sopstveni princip da fakultet postoji zbog studenata, Davor Đukić uručio je  najviše priznanje Studentskog parlamenta, plaketu „Car Konstantin”  dekanu prof. Milanu Višnjiću.

       

 

Datum poslednje izmene: 20.10.2010.god.

Sajt održava: Sunčica Stanković

© 2010 Medicinski fakultet.
Sva prava zadržana.

Optimizovano za rezoluciju 1280 x 1024